Lookchutney

Een chutney is als een smakenexplosie in je mond en omvat zoet, zout én zuur, vaak mild tot zeer spicy. Je gebruikt het in kleine hoeveelheden om je bord te pimpen of om een papadum mee te dippen.

De specerijen helpen mee om de bloedsuiker in balans te houden, maar je doet er goed aan om éérst iets vezelrijks te eten. Start je maaltijd met groenten en eet dan pas na een tijdje wat van je chutney.

Dat heeft een significante positieve impact op je bloedsuikerspiegel (én weegschaal ;-))

In deze chutney heb ik de suiker vervangen door een mix van kokosbloesemsuiker en xylitol.

Lookchutney

Lookchutney

Porties: 4 potten
Auteur: Valérie Pas
Met deze ingrediënten heb ik 4 potten van deze hemelse chutney gemaakt, die perfect past bij papadums of nacho's. Gebruik het om je gerechten op te spicen met zijn zoetzure smaakexplosie. Marineer je tofu, tempeh of groenten ermee voor een snel gefrituurd gerecht.De smaak van zwarte komijnzaden moest eerlijk gezegd mijn liefde winnen, maar in deze chutney geeft een een fantastische rijke smaak.Een pluspunt is dat zwarte komijnzaadjes super goed zijn voor de spijsvertering en helpen bij obstipatie, opgeblazen gevoel en krampen. De olie kan door vrouwen gebruikt worden voor een pijnloze menstruatie of voor een goede genezing na de bevalling, omdat het de baarmoeder helpt samen te trekken en goed te genezen.Deze chutney past bij allerlei gerechten als extra smaakmaker en is een kleurrijke aanvulling op je bord.

Ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 6 uien
  • 2 eetlepels zwarte komijnzaadjes
  • 1 theelepel asafoetida
  • 3 theelepels komijnzaadjes
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 theelepel fenegriek
  • 1 kaneelstokje
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 3 theelepels kurkuma
  • 4 eetlepels azijn
  • 4 afgestreken eetlepels tomatenpuree
  • 300 g bruine rietsuiker
  • 1 theelepel Himalayazout
  • Water
  • kokosolie

Instructies

  1. Neem een ​​brede pot om in te koken, zodat de vloeistoffen gemakkelijk kunnen verdampen. Hak de uien in kleine stukjes en plet de knoflook of gebruik een knoflookpers.
  2. Zet het op het vuur en voeg genoeg kokosolie toe zodat de bodem bedekt is met olie. Verlaag het vuur en voeg de asafoetida toe. Bak het kort totdat de geur vrijkomt. Voeg de zaden toe en roer ze op hoog vuur.
  3. Voeg de gehakte ui en knoflook toe, voeg zout toe en roer. Verlaag het vuur en dek af met een deksel. Laat het 5 minuten sudderen tot het goudbruin is.
  4. Voeg nu alle andere kruiden toe en meng. Voeg wanneer de uien zacht worden de tomatenpuree, suiker toe en bedek met water.
  5. Roer goed en laat sudderen op laag vuur, zonder deksel totdat het een geweldige jamachtige consistentie heeft. Dit kan meer dan een uur duren.
  6. Maak je potten schoon en vul ze terwijl de chutney nog heet is.

Notas

En vergeet niet om je vrienden uit te nodigen voor een nacho- of papadum-party met deze fantastische chutney! 🎉

Vorige
Vorige

Knolselderlasagne met curry en tomaat

Volgende
Volgende

Wat is de rol van de schildklier bij gewichtsverlies - Essentiële voedingsstoffen